Gå direkt till sidans innehåll

vattensamverkan.sevattensamverkan.se – samverkan för bättre vattenkvalitet

Lagans vattenråd

Färgtal

Indikator SE.7.3.1

Färgtal talas det om när vattnets ljusgenomsläpplighets mäts. Faktorer som kan påverka detta är förekomsten av partiklar i vattnet samt lösta ämnen i vattnet. I naturvatten så är det främst innehållet av humusämnen som påverkar vattnets färg och bidrar då till så kallad brunifiering. Processen är naturlig och sker på grund av utlakning av brunfärgade humusämnen från marken. Den ökade brunifiering gör det däremot svårare att rena dricksvatten, och vattenverk tvingas använda mer kemikalier för att bekämpa detta.

Mätningen avser årsmedelvärden av färgtal (mgPt/l) från ytvattnet i Lagans sjöar och vattendrag.

Årsmedelvärden av färgtal.

Datakälla: Recipientkontrollen, Medins biologi
Trend:
Utvecklingen går åt rätt håll Utvecklingen går åt rätt håll sedan 2019.
Senaste värdet:
318 mg Pt/l (2021).
Utgångsvärde:
326 mg Pt/l (2019).

Kommentar

Under 2021 uppmättes de högsta färgtalen i 512-Kåtån med ett årsmedelvärde på 510 mg Pt/l. I de allra flesta provpunkter i vattendrag var vattnet starkt färgat. De uppmätta färgtalen under år 2021 var allmänt sett lägre jämfört med 2020. Detta beror till största delen på lägre vattenföring under året. Sjöarna var i huvudsak måttligt till betydligt fär gade. Endast sjön Hindsen kan betecknas som en klarvattensjö.

Färgtalen i sjöar och vattendrag har allmänt ökat i södra Sverige på senare år. Orsakerna till detta beror sannolikt på flera faktorer som samverkar mer eller mindre. De viktigaste orsakerna anses vara ett minskat svavelnedfall med ökning av markens pH, högre me deltemperaturer och förändrade nederbörds- och flödesmönster, framför allt vintertid, samt förändrad markanvändning.

Uppdaterad: 2024-04-09